Här bor jag.
Öbergska klädesfabriken 1830
Öbergska Klädesfabriken vid Söder Mälarstrand
Litografi från 1830-tal av J.G.Ruckman.

"Öbergska klädesfabriken" Torkel Knutssonsgatan 11-13 byggdes 1780 och byggdes ut 1785; i dess mellersta del finns mycket äldre murar. Här bedrevs klädesfabrik från slutet av 1700-talet och det var på den tiden den största fabriken i Stockholm. Väverskor och andra arbetare bodde uppe på Bastugatan och levererade det som de producerade, eller arbetade nere på fabriken. När mannen i den Öbergska familjen dog, tog änkan och sonen över under namnet: J.Öbergs Enka & Co. De hade 109 anställda på 1840-talet och hade 22 vävstolar. När sonen dog, såldes fabriken 1843 till S.L. Lamm som införde de första mekaniska vävstolarna i Sverige på fabriken. Han tillverkade även stearinljus. Den Öbergska gården byggdes om till bostäder 1864 och staden köpte huset 1877. Resten av fabriken revs när Torkel Knutssonsgatan sprängdes fram genom berget på 1880-talet.
Huset har klassificering Blå, vilket menas att det har ett särskilt anmärkningsvärt värde, och husets försvinnande skulle utgöra en stor nationell förlust. Därför får inte husen byggas om eller förändras på något sätt.
De hus som finns kvar av fabriken är det långa, längst upp till vänster,[på litografin] kallas Öbergska gården, eller "Gula längan".
[Och stallbyggnaden som på bilden är dolt, vid skorstensröken]
De ligger nu som enda hus nedanför det nya promenadstråket Monteliusvägen, som går efter Mariabergets kant. Nu finns här 8 lägenheter som ägs av Stadsholmen.
Huset på 1890 tal

Huset sett från nuvarande Monteliusvägen. 1906, då bodde 65 personer här,
42 vuxna och 23 barn. Idag 11 personer!
Huset framifrån

Huset sett från Lilla Skinnarviksgränd i början av 1900-talet.
Den stora asken,längst bort i bild, finns fortfarande kvar!
Leveranser med häst på Torkel Knutssonsgatan, mot Söder Mälarstrand
Leveranser med häst på Torkel Knutssonsgatan,
mot Söder Mälarstrand.
Mälarborgen i bakgrunden.
Kopparslageriet Huset sett från Münchenbryggeriet
Sommar

Mitt köksfönster står öppet i sommarvärmen. 1998
Utsikt

Utsikt från mitt fönster, mot Stadshuset. 1998
Se mer fakta om huset
Fler bilder av huset